Als het aankomt op webdesign zijn er veel stappen die zullen moeten worden doorlopen. Nu is het alleen wel zo dat lang niet iedereen op de hoogte is van het proces voor webdesign van concept tot realisatie. Om hier verandering in aan te brengen zullen wij je meer laten zien over alles wat er komt kijken bij webdesign. Dit webdesign A tot Z proces maakt het een stuk eenvoudiger om te zien waar je aan kunt denken bij het uitbesteden. Dit zijn de 7 hoofdfases!
De eerste stap bij webdesign van concept tot realisatie is het verzamelen van informatie. Er moet met veel zaken rekening worden gehouden wanneer het uiterlijk en het gevoel van jouw site wordt gecreëerd.
Deze eerste stap is eigenlijk de belangrijkste, omdat het gaat om een goed begrip van het bedrijf waarvoor het is gemaakt. Het gaat om een goed begrip van jou – wat je zakelijke doelen en dromen zijn, en hoe het internet kan worden gebruikt om je te helpen deze doelen te bereiken. Het is belangrijk dat de webdesigner begint met het stellen van veel vragen. Zo kan hij/zij een beter beeld vormen over wat je wilt bereiken met de site. Cruciale informatie bevind zich in de 3D’s:
Met behulp van de informatie uit de eerste fase is het tijd om een plan op te stellen voor jouw website. Alle door jou gegeven informatie dient samengevat te worden en vertaalt te worden richting een eisenlijst. Dit is een lijst met alle hoofdonderwerpgebieden van de site, en eventueel sub onderwerpen. Dit dient als leidraad voor de inhoud van de site en is essentieel voor het ontwikkelen van een consistent, gemakkelijk te begrijpen navigatiesysteem.
Er wordt (waar van toepassing) nagedacht over onder andere:
De eindgebruiker van de website – ook wel de klant genoemd – moet in gedachten worden gehouden bij het ontwerpen van jouw site. Dit zijn immers de mensen die zullen leren over jouw service of het kopen van jouw product. Een goede gebruikersinterface (webdesign UX) zorgt voor een gemakkelijk te navigeren website. Tijdens de planningsfase zal de webdesigner je helpen beslissen welke technologieën moeten worden geïmplementeerd.
Op basis van de informatie die tot nu toe is verzameld, is het tijd om het uiterlijk en de sfeer van jouw site te bepalen. Het doelpubliek is een van de belangrijkste factoren waarmee rekening wordt gehouden. Een site gericht op tieners zal er heel anders uitzien dan een site die bedoeld is voor een financiële instelling.
Als onderdeel van de ontwerpfase is het ook belangrijk om elementen zoals het bedrijfslogo of de kleuren op te nemen om de identiteit van uw bedrijf op de website te versterken. De webdesigner maakt tijdens deze stap van webdesign van concept tot realisatie één of meer prototypen voor jouw website. Dit is meestal een ‘mockup’ van hoe het uiteindelijke ontwerp eruit zal zien.
In deze fase is de communicatie tussen jou en de ontwerper van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke website aan jouw behoeften en smaak voldoet. Het is belangrijk dat je nauw samenwerkt met de ontwerper en ideeën uitwisselt, totdat je tot het definitieve ontwerp voor jouw website komt.
De ontwikkelingsfase is het punt waar de website zelf tot stand komt. Op dit moment neemt de webdesigner alle afzonderlijke grafische elementen van het prototype over en gebruikt ze om de uiteindelijke, functionele site te creëren. Dit wordt meestal gedaan door eerst de homepage te ontwikkelen, gevolgd door een shell voor de interieurpagina’s.
De shell dient als sjabloon voor de inhoudspagina’s van jouw site, omdat deze de belangrijkste navigatiestructuur voor de website bevat. Zodra de shell is gemaakt, zal de ontwerper de inhoud meenemen en verspreiden over de hele site, in de juiste gebieden. Elementen zoals het CMS, interactieve contactformulieren of e-commerce shopping carts worden in deze fase ook geïmplementeerd en functioneel gemaakt.
Op technisch vlak vereist een succesvolle website inzicht in de front-end en back-end web ontwikkeling. Dit houdt onder andere in:
Op dit punt bij het webdesign van concept tot realisatie zal de webdesigner de laatste details verzorgen en jouw website testen. Zij zullen dingen testen zoals de volledige functionaliteit van formulieren of andere scripts, maar ook het laatste testen op last-minute compatibiliteitsproblemen (het bekijken van verschillen tussen diverse webbrowsers en apparaten) om er zeker van te zijn dat je website geoptimaliseerd is om goed bekeken te worden voor al je gebruikers.
Als onderdeel van het testen, moet de ontwerper controleren of alle code die voor de website is geschreven, geldig is. Een geldige code betekent dat jouw site voldoet aan de huidige web ontwikkelingsnormen – dit is handig bij het controleren op zaken als de bovengenoemde cross-browser compatibiliteit. Ook zal de webdesigner alle hoofdfunctionaliteiten testen in meerdere browsers en op meerdere apparaten. Kan iemand op een oude windows laptop via internet explorer bijvoorbeeld ook een bestelling plaatsen of contact opnemen?
Zodra je jouw webdesigner definitieve goedkeuring geeft, is het tijd om de site te leveren. Een FTP (File Transfer Protocol) programma wordt gebruikt om de website bestanden te uploaden naar jouw server. Zodra deze accounts zijn ingesteld en de website is geüpload naar de server moet op de site nog een laatste run-through worden uitgevoerd. Dit is slechts een voorzorgsmaatregel, om te bevestigen dat alle bestanden correct zijn geüpload, en dat de site nog steeds volledig functioneel is.
Andere laatste details zijn de installatie van eventuele plugins voor WordPress of andere CMS-gestuurde websites en SEO (Search Engine Optimization). SEO is de optimalisatie van jouw website met elementen zoals titel, beschrijving en keyword tags die de website helpen om een hogere positie in de zoekmachines te bereiken.
De stappen van het webdesign van concept tot realisatie zijn nog niet helemaal voorbij. Een manier om terugkerende bezoekers naar jouw site te brengen is door regelmatig nieuwe inhoud of producten aan te bieden. De meeste webdesigners zullen graag met je blijven samenwerken om de informatie op je website bij te werken.
Veel ontwerpers bieden onderhoudspakketten aan tegen gereduceerde tarieven, gebaseerd op hoe vaak je verwacht wijzigingen of toevoegingen aan je website aan te brengen. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een CMS (Content Management System), zoals WordPress. Dit is iets wat tijdens de planningsfase zou worden beslist. Een website die wordt aangestuurd door een CMS geeft je de mogelijkheid om zelf de inhoud van de website te bewerken. Je krijgt toegang tot een back-end administratief gedeelte, waar je gebruik kunt maken van een online tekstverwerker (vergelijkbaar met een mini-versie van Microsoft Word). Zo kun je de bestaande inhoud bewerken of zelfs nieuwe pagina’s en inhoud toevoegen.
Het is echt aan jou om te bepalen hoe comfortabel je je voelt bij het updaten van jouw eigen website. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om alle controle te hebben zodat ze hun eigen website kunnen updaten op het moment dat ze beslissen om dit te doen. Anderen geven er de voorkeur aan om de website volledig af te staan, omdat ze genoeg taken bij de hand hebben die voor hen belangrijker zijn om direct uit te voeren. Dat is waar de hulp van uw webdesigner bij zal komen kijken. Aangezien er op dit moment super veel websites (zie grafiek hieronder) zijn zal ook jij er alles aan moeten doen om je site er zo aantrekkelijk uit te laten zien.
Na het lezen van dit artikel weet je wat alle stappen zijn van het webdesign van concept tot realisatie. Door onze site eens goed door te lezen zal je nog veel meer te weten kunnen komen over het proces van het uitbesteden van het webdesign. Wij staan voor je klaar voor het realiseren van alle mogelijke soorten webdesign voor de website. Kies je ervoor om het uit te besteden dan zal je veel moeite, tijd en geld kunnen besparen. Daarnaast zal je in staat zijn om jouw site naar het volgende niveau te tillen, op die manier kan ook jij de beste resultaten boeken. Vraag vandaag nog een offerte aan of plan een afspraak in om een beeld te krijgen over alles wat er komt kijken bij het webdesign van concept tot realisatie.