Wat is webdesign

Wat is webdesign
Auteur: Jacob Nelissen - 17 oktober 2019 Wat is webdesign van webdesignkaart.nl
wat is webdesign

Wat is webdesign?

Webdesign is het ontwerpen van een website. Een creatief proces van wikken en wegen en zoeken en vinden. Centraal staan natuurlijk de eisen en wensen van de klant, maar er zijn vaak vele mogelijkheden om deze op een creatieve wijze in te vullen. Het eindproduct, de website, moet echter naadloos passen bij de onderneming waarvoor de site gemaakt is. 

Een professioneel website-ontwerp is zeer belangrijk voor de online customer experience. Een goed doordacht webdesign UX maakt dat bezoekers makkelijk hun weg op de website kunnen vinden. Voor het ontwerpen van een website zijn dus niet alleen de wensen van de opdrachtgever belangrijk, ook de gebruikservaring van de bezoekers mag niet uit het oog worden verloren. Een positieve ervaring zorgt ervoor dat bezoekers ook een volgende keer weer naar jouw webshop gaan. Met een goed ontwerp van de website kun je dus de concurrenten een stapje voor blijven.

Is webdesign hetzelfde als webdevelopment?

Webdesign en webdevelopment worden nog al eens door elkaar gebruikt, maar er is tóch een duidelijk verschil tussen beiden. Webdesign heeft vooral betrekking op het “gezicht naar buiten” van een website. Hoe ziet de site er op het internet uit? Welke kleuren en lettertypes moeten er worden gebruikt? Welke functionaliteiten zijn gewenst? Hoe wordt de structuur van de website ingericht: waar komt welke content? Dit wordt ook wel de “voorkant” of het “front end” van de website genoemd. 

Waar een voorkant is, is ook een achterkant oftewel de “back end”. Het is de kant van de website die de klant niet te zien krijgt. Hier is het waar voornamelijk de website-ontwikkelaars hun werk hebben. De “back end” van een website of webshop is waar onder andere alle verbindingen worden gemaakt met andere informatiesystemen in de onderneming. Als er iets in de webshop wordt verkocht, wil je tenslotte ook dat de voorraad in het magazijn wordt bijgewerkt net als de financiële administratie. De website ontwikkelaar zorgt dat deze koppelingen en vele andere functionaliteiten mogelijk worden. 

Webdesign of templates?

Templates zijn in de mode en er tegenwoordig ruime keus uit professioneel uitziende templates voor een website. Op zichzelf zijn templates een goede optie als je een enkel eenvoudige website wilt opzetten, bijvoorbeeld een blog. De templates hebben alle basis functionaliteiten ingebouwd en je kunt een website in een handomdraai opzetten. Tot nu toe allemaal voordeel.

De problemen beginnen als je meer nodig hebt dan enkel de standaard functionaliteiten. Het aanpassen van templates aan specifieke klanten wensen is vaak een kostbare zaak. Een programmeur moet moet zich eerst vertrouwd maken met de wijze waarop de template is geprogrammeerd, want de templates komen niet met bijbehorende documentatie. Daarna moet bekeken worden hoe de gewenste functionaliteit ingebouwd kan worden. 

Voor een volledige integratie van front end en back end volstaat het werken met enkel een template meestal niet. Meestal, want geen bedrijf is hetzelfde. Het hangt natuurlijk af van de complexiteit van de bedrijfsprocessen. Het is belangrijk hier rekening mee te houden bij de keuze voor webdesign of templates voor een website.

Wordt er gekozen voor een template, dan wil dat niet zeggen dat men zonder enige kennis een website kan opzetten. Voor een onderneming is het uitermate belangrijk dat de website een goede ranking krijgt in de zoekmachines. Hiervoor worden onder andere in de opmaakcode van de website een aantal zaken gecodeerd. Bij het gebruik van templates blijkt dit in veel gevallen problematisch. 

“Last but not least”: responsief webdesign

responsive webdesign

Het internet wordt steeds vaker via mobiele apparatuur bekeken en dan praten we voornamelijk over de smartphones. Hiermee moet bij het ontwerpen van de website al rekening mee worden gehouden. Werd voorheen een website eerst ontworpen voor een desktop PC en daarna eventueel aangepast voor smartphones of tablets. Tegenwoordig is het andersom: “mobile first”. 

Responsive webdesign is uitermate belangrijk. Niet alleen voor een goede online customer experience, maar ook vanuit SEO-standpunt. Google hanteert het motto ”mobile first”, waarmee men aangeeft dat de responsiviteit van een website belangrijk is voor een goede ranking in de zoekresultaten van deze zoekmachine. 

Webdesign voor oud en nieuw

Het inschakelen van een webdesignbureau hoeft niet enkel als je een nieuwe website wilt opzetten. Een reeds bestaande website kan door een webdesigner onderhanden genomen worden. Als je ervoor kiest een website te laten (her)ontwerpen, worden al voorheen genoemde zaken automatisch in overweging genomen door de webdesigner. Ook een reeds bestaande website wordt zo weer helemaal “van deze tijd”. 

Wat is webdesign volgens jou? Laat een reactie achter!